KSO på tur

KSO på tur

10.7.-12.7.

DagbogPosted by Pia Stenkilde Fri, July 13, 2012 10:32:01

Den 10.7.2012

Dagen i dag starter med morgenmad og en fødselsdagssang for Silke. Og så er der dagens bommert: Dvs. den fra i går blev ikke nævnt, så her er den: Det var Pernille, som ikke havde sat sin mobiltelefon på lydløs, da orkestereleverne var til workshops. Dette koster normalt kage, men her og nu blev det altså til bommerttøjet.

I dag blev det så Frederik, som fik tildelt denne ære, i og med at han i går aftes til koncerten havde glemt sine strømper og sko på hotellet, hvorfor buschauffør Arne måtte udlåne både strømper og sko og i stedet blev udstyret med Frederiks klipklapper. Dette blev øjeblikkeligt fotograferet og gik altså ikke ubemærket hen. Vi står uden for hotellet, idet vejret er dejligt varmt fra morgenstunden.

Kl. 9.00 kører vi med bus rundt i Wien.

Målet er den kejserlige sommerresidens: Schloss Schönbrun.

Der er to dansktalende guider med på turen, som fortæller om det, vi ser.

Vi kører først igennem den indre ældste del af byen Wien (Ringstrasse). Her ligger Parlamentet, som er bygget som et græsk tempel, bygget af den danske arkitekt Teofil Hansen, kunstmuseer, både for moderne kunst og kunstnere og for ældre mere traditionnel kunst. Operaen, Karlskirken, der er et minde om tiden, hvor Pesten hærgede. Kejser Karl lod kirken opføre efter, at pesten var overstået. Halvdelen af befolkningen omkom under pesten også kaldet den sorte død. Vi ser Hofburg, den kejserlige vinterresidens, og den spanske rideskole.

Vi hører om Wiens storhedstid under Maria Theresia, som i mange år styrer ”Det hellige romerske Rige”, som omfattede 12 forskellige lande med hver deres regering, bl.a. Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Kroatien, Sydtyrol. Der var 50 mio. indbyggere i dette rige.

Vi ser Donau Kanalen og Donaufloden, ser Wienerwald – (skov), og hører om de såkaldte wienerbørn, som kom til Danmark i forbindelse med både 1. og 2. verdenskrig, idet folk i Wien sultede pga. krigene, og derfor valgte at sende deres børn til Danmark til et bedre liv. I går aftes talte skribenten med ét af disse wienerbørn, som nu var en ældre kvinde. Hun havde boet i Hillerød og været i København flere gange.

Vi hører om, at både Mozart, Straussfamilien og Beethoven har boet i Wien, og Wien fremhæves som den aktuelle førende konferenceby. Vi ser Prata, som oprindeligt var et kejserligt jagtgevir, og der slås på, at der udover kunst og kultur fortsat er meget natur at nyde. Ca. halvdelen af de 715 km2, som Wien i dag strækker sig over, er natur såsom parker med masser af træer og strand.

Da vi når til Schloss Schönbrunn, bliver vi delt op i to grupper med hver vores guide.

Her hører vi mere om Østrigs og Wiens storhedstid og om slottet, hvor Habsburgerne har holdt til i deres sommerresidens. Det var Joseph den 1., der ønskede denne sommerresidens. Han døde ung, hvorfor han ikke nåede at bygge så meget på slottet. Hans datter Maria Theresia fik 16 børn med Franz Joseph, og hun holdt meget af dette sted.

På turen rundt ser vi nogle pompøse, overdådige sale med bladguld, barokmalerier og meget mere. Vi tager et kig på parken, som efter sigende fra guiden kan gås på ca. 5 timer. Bagest i parken er hovedindgangen til Zoo, hvor vi var i går, og vi får at vide, at det er den ældste Zoo i hele verden.

Kejser Mathias havde sin jagthytte på dette sted, og fandt i år 1600 en brønd- deraf navnet Schönbrunn – ”Den skønne brønd”.

Efter en vellykket og for de smås vedkommende en streng tur rundt på slottet, tager vi bussen tilbage til hotellet til frokost udenfor. Vi har en times pause. Derefter er der omklædning til uniform, og alle tager vi bussen ind til Musikverein, hvor vi skal tilbringe nogle timer for at høre vindernes koncertnumre. Vi bliver vist ind i en vældig guldbelagt sal, ”Der Grosser Saal” med plads til alle 1600 deltagere og hjælpere i dette arrangement.

Først skal sangnummeret SC Hymnen indstuderes, og der bliver taget et fællesfoto af samtlige kor og orkestre. Det er et flot syn at betragte alle de dygtige børn og unge i forskellige farver kjoler, uniformer og dragter. Og vi med kontakt til KSO får vist alle en klump i halsen ved at se vore børn i de rød/hvide farver, som lyser op i mængden.

Der gives en pause på ca. en time, hvor vi får spist og drukket lidt. Det er forplejningsholdet, der atter sørger flot for os, sådan som de har gjort under hele turen. Og så skal vi ind og høre koncerterne, som er af en sådan karakter, at ambassadører og andre officielle repræsentanter fra deltagerlandene i musikfestivallen, men også andre fra andre lande, er indbudt til dette arrangement. Vi hilser bl.a. på den danske ambassadør i Wien.

Det er nogle fantastiske numre. Et kor fra NZ opfører bl.a. en Maurisk sang og dans (det overraskede vist alle), efter at de havde sunget deres planlagte koncertnummer.

En trup fra Sydafrika tog kegler ved at danse og synge sig igennem nogle gospel numre.

Et schweizisk strengeorkester spillede Mozarts ”Allegro” uden noder og uden dirigent. Ikke mærkeligt, at de fik en 1. plads. Dette strengeorkester var som én levende bølge. Man kunne se, hvor opmærksomme musikerne var på hinanden. Udover disse nævnte numre, var der mange andre fine optrædender.

Der er også forskellige pigekor, som er rigtig dygtige.

Til sidst synger vi i fællesskab Hymnen, som vi har øvet os på. Fem kor synger et vers hver:

Ordlyden er i dagbogsskrivers ører så god, at den bringes her i sin fulde ordlyd og lyder som følger:

1. Music is a heavenly gift,

In music we believe,

Music is the remedy

To cure the hardest grief.

Dansk oversættelse: Musik er en gave fra himlen

Vi tror på musikken, Musikken er medicinen, der kan kurere den tungeste sorg.

2. Music brings to people peace

Even those who fight

Music gives us faith and truth

To tell the wrong from right.

Dansk oversættelse:

Musik får folk til at slutte fred, selv de der slås

Musik giver os tro og sandhed

Til at skelne rigtigt og forkert.

3. Music makes the poorest rich

Makes the tiny great

Fills the heart with tender feelings

And takes away all hate.

Dansk oversættelse:

Musik gør den fattigste rig

Gør den lille stor

Fylder hjertet med ømme følelser

Og fjerner alt had.

4. Music is the global language

For oppressed as well as free

Brings the message to all people:

Let us live in joy and peace

Dansk oversættelse:

Musik er det globale sprog

For den undertrykte såvel som den frie

Bringer budskabet til alle mennesker:

Lad os leve i glæde og fred.

5. Listen friends as we are singing

All together in one key

Our heartbeat is the rhythm

And our love is harmony

Dansk oversættelse:

Lyt kære venner imens vi synger sammen på samme ”streng”

Vort hjerteslag er rytmen

Og vor kærlighed harmoni.

Dette er det utvetidige budskab for denne Summa Cum Laude Festival i Wien 2012. Arrangørerne, borgmesteren i Wolkersdorf, underviserne i workshops’ene har alle i deres taler og oplæg fortalt, at musik forbinder mennesker og kulturer, og at man bliver bedre mennesker af at spille med og mod hinanden i stedet for at have et våben i hånden.

Efter endt koncert kl. 20.00 kører vi med bussen til Rådhuset, hvor der er buffet til alle (1600 deltagere) er det seneste oplyste tal.

Der er musik og uddeling af diplomer til dirigenterne.

Rådhussalen er som de andre sale, vi har besøgt i dag yderst pompøs med skulpturer, prismer m.m.

Det har været en dejlig dag med mange forskellige oplevelser, om end at det for de yngste i KSO må være længe at sidde stille, men de klarede det rigtig fint.

Den 11.7. Hjemrejse

Nu er det tid til at rejse hjemad igen efter mange vellykkede oplevelser i Wien. Vi kører fra hotellet kl. 7.30 efter morgenmaden. Børnene og de unge har været flinke til at stå op og være klar, når vi skal af sted på turene. Der er højt humør i bussen, og der snakkes på kryds og tværs.

Vi kører til en kæmpe musikforretning i Tyskland ”Thomann” om eftermiddagen. Udendørstemperaturen er faldet mindst 10-15 grader, hvilket kan opleves koldt, men også behageligt for mange.

Først bliver vi vist rundt i Thomanns store lagerbygning, hvor vi bl.a. hører, at de har et fuldt robotiseret lagerrum, hvilket vi ikke kommer ind i, men vi kan kun kigge derind. Der er kontorafdeling midt i lagerbygningen, hvor ansatte arbejder med toldpapirer m.m. Vi ser hylder på hylder med forskellige guitarer og meget andet. Der er mange transportbånd både til indkomne instrumenter, dvs. de der er importeret fra andre lande og udgående bånd, hvor kasser med instrumenter sættes på, når de skal eksporteres fra Thomann. Vi ser personale stå og pakke kasser med musikinstrumenter – CD’er m.m. Og vi hører om, at der bliver handlet rigtig mange instrumenter over internettet.

Efterfølgende går vi ind i selve musikforretningen, som er et, om man så må sige, musisk Paradis. Børnene og de voksne begejstres over flygler, fløjter, trommer, saxofoner, klarinetter og meget meget mere.

Her er alt, hvad hjertet begærer. Der er også en stor nodeafdeling.

Efter dette besøg og lidt forplejning kører vi videre til vandrehjemmet i Hof endnu engang, hvilket er lidt som at komme hjem.

Vi er der ca. kl. 20.00, og vi kaster os sultne over maden, som består af salater og en lasagnelignende ret.

Efter maden, får vi nøgler til værelserne. Alle inklusiv de mindste får lov at hygge sig og rende rundt og lege. Der er bordtennis, badminton, nogle leger dåseskjul, der gås lidt ture, og ud på natten hygger de største sig med bål og hyggeligt samvær og ”røverhistorier” udenfor.

De mellemstore børn hygger sig på værelserne, og det bliver vist ganske sent for dem også. Alle nyder et hvil og tid til blot at være og snakke og grine sammen.

Den 12.7. Sidste hjemrejsedag

Dette er en lang køredag. Vi kører fra vandrehjemmet kl. 7.00 om morgenen. Kørslen forløber problemløst hele vejen, så vi når færgen i Rostock til tiden. Færgen er forsinket med 20 minutter, så det giver lidt ventetid.

Nogle af forældrene fra ”shadowturen” dvs. de forældre, som har været i Wien samtidig med os andre, støder til os her også. Der var også et par i går ved Thomann, som lige stod og hilste på. Det er hyggeligt at møde og hilse på kendte ansigter undervejs og det er en fin opbakning til børnene. Denne forældreopbakning blev også nævnt af én af underviserne i workshoppen i Wien, og borgmesteren i Wolkersdorf sagde tak til forældrene, der var kommet for at støtte op omkring deres børn.

Vi sejler i to timer, hvor der bliver spist og slikket og shoppet lidt.

Og så er vi med ét i Gedser, hvorfra det går stærkt hjemad til Køge, hvor alle forældrene står og tager imod. Gensynsglæden er som altid stor.

Der bliver læsset af bussen, instrumenter, uniformer, bagage. Endelig er det tid til tak fra Tina Britting i kraft af sin post som formand for KSO – tak til dirigent Arne, Britta, Arne chauffør, bestyrelsen – ikke mindst for indsamling af penge m.m. op til turen, tak til forældrene for lån af deres dejlige børn.

Arne tager efterfølgende ordet og informerer om den flotte 3. pris, som KSO har fået i Wien.

Han fortæller ligeledes, at vi har klaret os lige så godt som det voksne orkester fra Syddanmarks universitet, som består af musikstuderende. Når man sammenligner de to orkestre, er KSO’s 3. pris flottere, fordi KSO samler den meget brede aldersgruppe fra 8 til 21 år og får det til at fungere, siger Arne.

KSO er pointmæssigt kommet inden for de 10 bedste ud af ca. 31 orkestre og bands, der deltog i Wien, hvilket er en meget flot præstation.

Elevrådet tager efterfølgende ordet. Nanna fortæller om de andre dages bommert undervejs (er nævnt tidligere), og den sidste bommert står Lauge for, da han skulle fortælle navnet på formanden for det konservative parti i Folketinget. Han siger navnet på en kendt dansk sexolog, hvilket ikke har meget med formanden for den konservative folketingsgruppe at gøre. Dette udløser en bommert, hvorefter Lauge må iføre sig bommerttøjet.

Så er der kun den traditionnelle boogie vuggie tilbage.

Med ønsket om en god sommerferie til alle.

  • Comments(0)//wien.kso.dk/#post3

9.7.2012

DagbogPosted by Pia Stenkilde Tue, July 10, 2012 00:17:58

Den 9.7.2012

Mandag spiser vi igen på morgenmad på hotellet , før det går af sted med bus til centrum af Wien, hvor vi alle får tid til at gå på indkøb. Der er hest og følordning.

Der bliver shoppet til den store guldmedalje, spist burgere, kager, drukket cola, set på kirker osv. Osv. Alle nyder det varme og fine vejr.

Efter tre timer i Wiens gader, tager vi bussen til Zoologisk have, hvor der igen er hest og føl ordning. Dvs. hvor de store elever går rundt med de mindste. Børnene ser pandaen, bier og mange andre dyr.

Klokken 16.30 mødes alle og går i samlet flok til bussen, hvor vores chauffør Arne skal køre os til middag på Restaurant Stadtwirtshaus i byen Wolkersdorf. Det er en hyggelig restaurant, men vi har kun kort tid, før der skal stilles instrumenter op m.m. Men det er dejlig mad: Suppe, grillet kyllingefilet med spinatpasta. Kagen får vi over i bussen, så eleverne kan nyde den efterfølgende.

Efter maden går det af sted, hvor eleverne skal skifte til uniform. Kl. 20.00 til 21.30 giver KSO en fantastisk koncert i Wolkersdorf Pfarrzentrum Festival Hall. Det er en lille by, men ikke desto mindre er der en stor kirke, og der kommer mange mennesker ind for at høre koncerten.

Det går fantastisk. KSO’s dirigent Arne Svendsen får en stor kompliment af en nu pensioneret slagtøjsspiller fra Wiener Philharmonikaorkestret. Han siger til Arne, at det er en udsøgt fornøjelse for ham at høre og opleve, at et orkester med en aldersspredning fra 8 til ca. 21 går op i en højere enhed. Og det gør musikken for KSO. Det er utroligt flot og dejligt at få en så fin opbakning efter et hårdt program. Der er også mange andre, der varmt tilkendegiver deres begejstring for det unge orkester, og vi møder stor varme fra Østrigerne i denne by over for Danmark og danskerne.

  • Comments(0)//wien.kso.dk/#post2

KSO's tur til Wien 6.7.-12.7.2012

DagbogPosted by Pia Stenkilde Mon, July 09, 2012 23:39:56

KSO’S SOMMERTUR TIL WIEN FRA DEN 6. TIL DEN 12.7.2012

Den 6.7.2012

Så kom vi efter lang forberedelse af sted fra Køge mod Wien.

Hele ugen op til den 6. har børnene spillet for at øve sig på alle numrene til konkurrencen i Wien.

Alle mødte op til kl. 4.30 ved Skt. Nicolaj Skole, hvor der blev læsset på bussen. Der er 60 børn og unge og 17 voksne.

Af sted det gik, imens alle vinkede farvel til forældrene. I Rønnede fik vi vor yndlingschauffør Arne ombord, som skal køre med os under hele turen. Af programmet fremgik det, at vi skulle over Gedser til Rostock, men det var ikke lykkedes at få plads til bussen ombord, hvorfor vi måtte tage færgen Rødby – Puttgarden.

Børnene fik alle morgenmad ombord på færgen, som vi sejlede med ca. 1 time. Det hele afvikledes i ro og mag.

Herefter kørte vi af sted igen over Femern, forbi Hamborg, hvor vi kørte ind i nogen trafik. Som altid på turene med KSO bliver der lagt pauser ind, så alle kan komme ud og trække luft og strække ben. I dag var heller ingen undtagelse. Til frokost var der et smørrehold parat til at smøre frokostboller og give børnene noget pålæg på. Alle blev godt mætte, og frokosten blev afviklet hurtigt. Temperaturen var betydeligt højere end hjemme.

Nu kører vi et godt stykke nede i Tyskland, dog med nogen forsinkelse. Vi har kørt igennem et par enkelte kraftige regnskyl, som ligeså hurtigt var overstået. Alle hygger sig på forskellig vis eksempelvis med at sove, spise gulerødder, slik, se film. Vi forventer at være fremme på vandrehjemmet (ungdomsherberget) ca. kl. 18.00, hvor vi skal indkvarteres for natten og spise aftensmad og hygge. Arne vil øve med børnene endnu engang, så vi håber på gode spillemuligheder hertil på vandrehjemmet.

Den 7.7.12

Dag 2 på KSO’s sommertur til Wien

Det gik ikke som planlagt med at være fremme på vandrehjemmet. Vi kom til at køre i vejarbejde og dertilhørende lange bilkøer. Der blev indlagt en ekstra pause i håbet om at blive køen kvit.

Vi ankom først til vandrehjemmet om aftenen kl. ca. 20.00.

Herefter gik vi ind med håndbagagen for at finde vore værelser. Og så var det ellers spisetid. Vi spiste Wienerschnitzel, salat og kartofler, og til dessert var der noget frugtpuré med fløde i.

Der var almen træthed, så ikke såsnart var maden indtaget, før de mindste fik redt deres senge, hvilket de gjorde selv under opsyn af deres kontaktvoksne. Og børnene var rigtig gode til det.

Nu sidder vi igen i bussen kl. 8.15. Vi kørte fra vandrehjemmet kl. 7.15, og nu går det af sted mod Wien. Det bliver endnu en lang dag med buskørsel.

Klokken er nu 13.55, og vi er ca. en og en halv times kørsel fra Wien.

Vi har holdt frokostpause, og nu er vi spændte på, om vi kan nå rettidigt frem til Wien til at deltage i åbningsceremonien til de kommende dages spillekonkurrencer og workshops.

Undervejs har Arne øvet en hymne med børnene. Den skal synges ved åbningsceremonien.

Ellers har vi set en DVD ”Dronningens Musikanter” om livgardens musikkorps, der marcherer rundt i København osv.

Udenfor er solen kommet frem. Himlen er blå, og temperaturen stiger, så vi får det varmt her i dag.

Puha! Vi nåede åbningsceremonien i St. Stephans Dom (Katedralen). Vi landede ganske ”tilfældigt” lige ved siden af Katedralen, selvom det var forbudt for busser at komme helt ind ved katedralen, hvor flere forældre til børn i KSO stødte til for at overvære ceremonien. Rundt omkring holdt der mange kareter med smukke heste. Imens vi ventede på at komme ind i Katedralen, brændte solen ned med ca. 32 graders varme, hvilket var varmt i forhold til, hvad vi er vant til fra Danmark. Selve åbningsceremonien gik fint. Der var officiel velkomst v/ Formanden for ”Via Musica” Richard Laub, og en repræsentant fra hvert kor/orkester præsenterede sit eget kor/orkester.

Lauge præsenterede KSO og sagde tak, fordi KSO må deltage i denne konkurrence i Wien. Der var mange kor og orkestre bl.a. fra Kina, Thailand, Kina, Japan, NZ, Australien, Ungarn, CZ, Danmark. Der var efter sigende 1400 tilmeldte, og dertil kom hjælpere, forældre mfl., men det er også en kæmpe katedral. Et kor sang bl.a. Halleluja /v Händel. Og Hymnen fra bussen blev sunget lidt.

Efter denne smukke ceremoni vandrede vi i samlet flok til en stor park ved den Spanske Rideskole. Endnu engang var der mange smukke kareter med mange heste, og fra ”Statt Park” var der udsigt til diverse smukke bygninger fra den rige østrigske fortid.

Det blev til ½ times pause, hvorefter vi gik på Restaurant Wiener Rathauskeller, hvor vi spiste en udmærket 3-retters menu i smukke kælderomgivelser, udsmykkede med malerier m.m.

Det var super dejligt at komme ud i den dejlige aftenluft bagefter og nyde det lidt, imens vi ventede på bussen.

Og så gik det af sted til Hotel Academia, hvor vi blev indlogeret.

Øjebliksbilleder fra Dag 3: Den 8.7. 2012

Morgenmad på Hotellet efter en god nats søvn.

Kl. 7.30. går det af sted til MusikVerein, hvor KSO skal spille konkurrence. Vi ankommer ca. kl. 8.00, hvor instrumenter bliver båret ind og ned i kælderen. Der er tid til, eleverne skal spille, så mange går udenfor for at få noget frisk luft. Vi sidder nu og venter på at komme ind og spille konkurrencen. Der hersker hektisk kaos.

Eleverne laver opvarmning – skalaer, stemmer instrumenter osv. Og så er det ellers ind. Der er pres på. Flere vagter har været ved øvelokalet for at presse på, for at få orkestret til at gå over på scenen.

Kl. 10.07: KSO’s dirigent Arne har lige sat orkestret i gang til konkurrencen. Det lyder fint i det smukke rum. Jeg håber blot, at børnene nyder det, for det er et fantastisk rum at være i med guldstatuer og guldbeklædning på vægge og lofter. Det er i dette rum, hvor fra Nytårskoncerten vises, så man kan kun nyde det som tilskuer. Men mon ikke musikerne nyder akustikken også. For den er fantastisk, selvom den uden tvivl er meget anderledes for dem end på Skt Nicolai skolen, og det derfor må være svært at høre dem, man er vant til at lytte efter.

Stemningen er intens og spændt. Flot er det også at se dem i deres røde uniformer på så kendt og fin en scene med 5 dommere foran sig. Der går også en fotograf rundt for at tage billeder af dem. Hjælperne til orkestret og forældrene sidder i logerne, og der kommer en del tilskuere, bl.a. fra Japan og Kina. Da orkestret spiller Highland Cathedral, får flere – deriblandt tilskuerne tårer i øjnene.

Efter 35 minutters spil, hvor orkesteret har spillet 4 numre – bl.a. uropførelsen af Night in the Underground, siger en dommer pænt tak. Han ser glad ud over disse unge musikere. Tambourkorpset har også nået at spille med.

Herefter går det til Schönbrunn slottet, hvor KSO skal spille i den smukke park, som har detaljer, der absolut kan måle sig med det franske slot Versailles.

Det er bagende hedt, men alligevel kommer der mange mennesker for at lytte til de unge musikanter. Tambourkorpset får lavet Tatoo og spiller bl.a. Mester Jakob og København København.

Orkestret spiller Congratulations m.fl.

Dagens bommert kan nu ikke holdes tilbage længere efter en endt og vellykket koncert.

I dag er det Johan, som får denne pris, idet han havde stukket sin hånd ned i kop/glasholderen på sit bord i busset, men han havde ikke kunnet få sin hånd op igen. Denne handling eller mangel på samme udløste bommertbeviset, som er bl.a. består af et kulørt bastskørt og nogle briller.

Lidt sandwiches og noget at drikke, og så af sted med bussen igen til University of Music i Wien, hvor orkestereleverne skal deltage i nogle workshops.

Den første underviser er én af dommerne fra panelet fra formiddagens konkurrence.

Han kommenterer KSO’s præsentation. Han siger, at det var forfriskende for ham at høre så unge musikere. Han spørger til, hvilket et af numrene, der var yndlingsnummeret. Og hvorfor. Eleverne svarer: ”A Klezmer Karnival”.

Der kommer forskellige forslag til, hvorfor de bedst kan lide dette stykke: Man lægger flere følelser i det, når man kan lide nummeret, det er sjovt. Det er intonationen osv. Dommeren forklarer, at når en blind går til koncert, kan vedkommende ikke se de smukke mennesker, der sidder på scenen, men man kan føle og sanse tonerne i musikken.

Dommeren anfægter, at nogle af numrene til konkurrencen var for svære for eleverne. Og at det er vigtigt, at eleverne er tilstede her og nu. Så alle skal kreere ét stykke musik – ikke ét der er spredt for alle vinde – forstået på den måde, at eleverne sidder og tænker på alt muligt andet. Alle skal lære at se op, og ikke kun se ned i gulvet. Og så skal de smile også. Han ved godt, at det fordi, de er meget koncentrerede. Men de skal øve sig i det, for at skabe nærvær og følelse.

Han spørger til, hvad de vil spille for, at det er sjovt.

Christian dirigerer orkestret lige nu til sang sammen med dommeren. Christian ser glad ud. Alle i orkestret synger, og han får lov at dirigere tubaerne og saxofonerne også. Dommeren slår til lyd for, at den lyd, man kan skabe, når man synger, skal man tilstræbe at skabe med sit instrument, hvilket er det sværeste. Det kræver indføling.

Dommeren arbejder med, hvem der er leder af orkestret, så de ved, hvem de skal følge.

Han eksperimenterer med fløjterne, tubaerne og trommerne. Spørger til, hvordan fløjterne kan være de ledende.

Fløjterne skal lede, fordi de spiller følelser (emotion) i det pågældende stykke musik.

I anden afdeling er det en anden dommer fra panelet fra konkurrencen i formiddags. Han er oprindeligt ungarer, men bor i USA og er leder af kor i Californien.

Han taler om, at det er godt for verden, at folk spiller musik, idet det gør dem til bedre mennesker.

Han nævner, at rytme er vigtigt for mennesket, fordi vi i kraft af vort hjerte har en metronom indsat. Derfor har de tidligste mennesker siddet og spillet ved at slå to sten sammen for at lave rytme, og senere har dette udviklet sig til alle mulige instrumenter, der kan lave lyd og gøre folk glade.

Herefter taler han om, at marchmusik har været brugt inden for militæret til at indgyde soldaterne mod til at kæmpe den krig, de skal med i.

Derudover er det en gang teori om staccato, mecato m.m. som gennemgås med eleverne.

Til sidst får eleverne lov til at spille: ”A Persian March”.

Han afslutter med at sige til eleverne, at han hører mange gode fremtidige musikere, og at eleverne har været heldig med Arne som dirigent, og at han har været heldig med eleverne.

Og så ønsker han for dem, at de vil lave en musisk karriere, idet de spiller flot, og at det gør dem til bedre mennesker. For det er bedre at have et instrument end et våben i hånden.

Imens orkestret var til workshop, gik flere voksne med eleverne fra tambourkorpset over i en park. Derefter tog de undergrundsbanen hjem til hotellet, hvor børnene fik hygget sig med hinanden. Og nogle fik taget et bad og slappet lidt af.

Kl. 20.00 mødtes vi alle til middag på samme restaurant som i går.

Endnu engang fik vi fin mad – suppe, kulmule og æblekage. Rigtig god mad i fine omgivelser. Vi sad i et andet rum i dag. Her var der også malerier på væggene, og der var en god stemning.

På vejen hjem i bussen kom guiden pludselig og sagde: ”Congratulations, I blev nummer 3 i konkurrencen fra i formiddags med bemærkningen ”excellent”.

Der blev stor jubel hos både børn og voksne.

Med denne flotte placering i en konkurrence med mange dygtige musikere fra mange store lande, kan vi med sindsro gå til ro for natten her på Hotel Academia – Kl. 22.25 Wien.  • Comments(0)//wien.kso.dk/#post1

Intro

WienPosted by Per Sun, July 01, 2012 23:20:40

Så er det ved at være tæt på med Wienturen.

Såvidt muligt vil vi hurtigst muligt fortælle om oplevelser og resultater om vores tur, så alle derhjemme kan følge med på turen.

  • Comments(0)//wien.kso.dk/#post0